Védská jóga

Subham astu sarvadžagatam - Šťastny ať jsou všechny bytosti

Zde najdete několik osobně ověřených receptů na vegetariánské pokrmy, v mnohých případech upravených dle vlastního nacítění. Nelze však tuto rubriku vnímat jako kuchařku či návod na to, jak se správně má stravovat adept jógy. Spíše se zde rád podělím o vlastní zkušenosti. Pokrmy zde uvedené opravdu sám připravuji a následně s velkou chutí konzumuji.

Sám se řídím pravidlem skromnosti a jednoduchosti. Připravuji pokrmy pro sebe nejen aby chutnaly, ale především aby měly přínos pro organismus a jeho vitální zdraví, či rezonovaly s principy védské jógy. Tedy především, aby příliš nezatěžovaly organismus svými nezužitkovanými odpady, a zároveň aby přinesly žádoucí užitek na všech úrovních vnímání. Důležité je tedy nejen kvalita, ale i umírněná kvantita, návyky, stav mysli a schopnost efektivně procházet celým neustále se opakujícím energetickým procesem – viz.realizace siddhi.

Velmi dbám na propojení s očistným přirozeným procesem a naší přirozenou schopností samoléčení. Proto využívám současně velmi prosté formy očisty. Mám také na paměti, že tuhá strava, byť zbavená masa a povětšinou živočišných produktů, není to jediné, z čeho můžeme z „výživného“ hlediska profitovat. Je to především alternativní zdroj energie, nám adeptům klasické jógy velmi dobře známý, a to je energie vitální síly, energie prány.

V důsledku tohoto poznání si intuitivně sestavuji svůj jídelníček i řídím stravovací návyky. Za významný doplněk celospolečensky vnímané „standardní stravy“ lze velmi dobře považovat právě pránu, získávanou nejen klasickým respiračním procesem, ale specifickými jógovými technikami a orientovanou myslí a vnitřními pocity.